Definicions: Dades, informació, coneixement


Per iniciar aquest blog crec convenient centrar el tema introduint algunes definicions sobre el que entenem per dades, informació, coneixement i saber.


Dades:

Son les unitats bàsiques de la informació. Les dades són concretes. Les dades s’observen, es recullen, s’elaboren…



Informació:

És un conjunt, una col·lecció de dades accessibles pels sentits, agrupades, ordenades, estructurades, classificades, organitzades, amb una intenció determinada.



Coneixement:

El coneixement és l’assimilació i integració personal de la informació rebuda, relacionada amb coneixements anteriors i contrastada amb l’experiència, que és el que li atribueix sentit. El coneixement és simbòlic, el construeix cada persona amb la seva activitat mental i física, i amb interaccions i mediacions personals.



Saber:

És la xarxa de coneixements interioritzats i desenvolupats, amb connexions amb l’ús personal i social, i ens permet prendre decisions.
El saber implica consciència del propi coneixement. Es construeix amb la interconnexió de coneixements.



(Periscopi de prospectiva i estratègia, 1999; Quintana, 2001; Veron, 2001),

Segons Daniel Bell 1976, pag 175

Coneixement:

Es una sèrie d'afirmacions organitzades de fets o idees que presenten un judici raonat o un resultat experimental, que es transmet als altres per algun mitja de comunicació d'una manera sistemàtica



Segons Machlup 1962, pag 15

Informació:

Es la comunicació del coneixement


Segons Porat 1977, pag 2

Informació:

Són les dades que s'han organitzat i comunicat



Un cop vist aquest petit tast sobre les definicions, podem veure que hi ha definicions per tots els gustos, però totes tenen en comú la consideració que els termes dades, informació, coneixement, saviesa, intervenen es relacionen i són dependentes entre ells

0 Responses